Mondzorg Minke

Gingivitis

Ontstoken tandvlees: Gingivitis

(-itis=ontsteking en gingiva=tandvlees)

Ontstoken tandvlees langs de randen van de tanden en kiezen wordt gingivitis genoemd. Het kan rood, slap en gezwollen zijn. Tevens kan het gaan bloeden bij het poetsen of eten.

De ontsteking van de rand van het tandvlees wordt veroorzaakt door bacteriën. Er zijn veel soorten bacteriën, die dit kunnen veroorzaken. Zij bevinden zich in de tandplak. Tandplak is een zacht en kleverig laagje op de tanden en kiezen.

De tandplak bestaat voor 70% uit bacteriën. Zeer kort na het poetsen begint het zich al te vormen. De bacteriën zijn afkomstig uit het speeksel. Het laagje plak wordt steeds dikker en de samenstelling van de bacteriën verandert. Na ongeveer 24 uur begint de plak schadelijk te worden. Een voorkeurslocatie waar de plak zich ophoopt is langs de randen van de tanden en kiezen. Op de afbeelding is de plek waar de tandplak zich ophoopt in het geel gemarkeerd te zien.

De tandplak langs de randen van het tandvlees zal, indien niet tijdig verwijderd, schadelijke (afval)stoffen produceren. Het tandvlees raakt geïrriteerd en het lichaam begint een afweerreactie. Als gevolg hiervan zal de gingiva opzwellen en zal de bloedtoevoer naar de gingiva toenemen. Dit verklaart het rode aspect van de gingiva in de afbeelding links. Daarnaast wordt een deel van de vezels die door het tandvlees lopen afgebroken. Hierdoor zit het tandvlees niet meer strak tegen de tand. Bij sommige mensen stopt de afbraak hier, maar bij anderen zet de afbraak onder bepaalde omstandigheden door richting het kaakbot.

Plan uw bezoek aan de mondhygiënist

Voorkom of genees problemen in uw mond door regelmatig de mondhygiënist te bezoeken.